Pārgājiens ziloņa mugurā – ne tikai cirka māksliniekiem

Pārgājiens ziloņa mugurā – ne tikai cirka māksliniekiem

Taizeme nav zeme, uz kuru gūzmām ceļotu latviešu tūristu grupas

Tomēr aizvien lielāku popularitāti gūt ceļojumi, kuros var paslēpties no tūristu masas, bet iepazīt daudz atšķirīgāku un neierastāku kultūru. Lai iepazītu Taizemes garšu, jelgavniece Baiba Lapiņa devās turp komandējumā un stāsta, ko ir vērts piedzīvot šajā budisma krātuvē.

 

«Mans ceļojums sākās ļoti vēlā 31.oktobra vakarā no Rīgas lidostas, kad neliela grupa tūrisma aģentu no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas devāmies iepazīt šo eksotisko zemi. No Latvijas lidojumi uz Taizemi ir iespējami tikai ar pārsēšanos, šoreiz tas bija Uzbekistānas galvaspilsētā Taškentā,» norāda Baiba.

 

Kāpēc Bangkoku dēvē par Eņģeļu pilsētu?

«Taizemes galvaspilsētā Bangkokā ielidojām 1. novembrī ap pulksten 18 vakarā. Kopumā 11 stundas tika pavadītas «gaisā», tomēr tas nemazināja vēlmi un interesi jau tajā pašā vakarā doties iepazīt Taizemes galvaspilsētu. Jau izejot no lidostas, ir sajūta, ka vasara ir atgriezusies – ārā ir apmēram +25 grādi, sutīgs, visur darbojas kondicionieri. Ātri iekārtojamies viesnīcā un dodamies iepazīt Bangkoku,» teic jelgavniece.

Paši taizemieši Bangkoku dēvē par Eņģeļu pilsētu, jo šeit vienkopus atrodas ļoti daudzi nācijai svēti objekti, pieminekļi, priekšmeti, kas saistīti gan ar ticīgām, gan laicīgām lietām. «Pilsētai savs šarms ir vakarā, aktīvi darbojas ielu tirgotāji, tiek cepts un vārīts turpat uz ielas, dažādas smaržas virmo gaisā un vilina pamēģināt ko jaunu.

 

Labākais veids, kā iepazīt kultūru – caur virtuvi

«Manuprāt, viens no labākajiem veidiem, kā iepazīt kādu jaunu vietu, ir doties un izmēģināt kaut ko no vietējās virtuves... Šoreiz virsroku gūst neliels vietējais restorāniņš, kurā tiek degustētas Taizemē tik populārās Tom Yam zupas (gan ar jūras veltēm, zivīm, vistu – ļoti garšīgas, bet asas),» ieskicē Baiba, piebilstot, ka lielas garneles, kā arī dažādi citi jūras iemītnieki Taizemē nav nekas neparasts vai reti pieejams – viss ir ļoti samērīgās cenās un garšīgs.

Taizemes virtuve apvieno Ķīnas, Indijas un Malaizijas tradicionālās virtuves, kuras taizemieši ir adaptējuši un pārveidojuši, pievienojot atsevišķas Taizemei raksturīgas garšvielas, dažādus jūras produktus un citas pieejamās dabas veltes. Īpaša vieta taizemiešu virtuvē ir čili, tāpēc maigu ēdienu cienītājiem šajā zemē jābūt piesardzīgiem, norāda Baiba. «Protams, tāpat ir neiespējami paiet garām svaigajiem un neparastajiem augļiem – mango, arbūziem, ananasiem, papaijām, banāniem. Tāpat arī augļu kokteiļiem, kas tiek tirgoti uz ielas no vienkāršiem ratiņiem – ļoti labs deserts jebkurā laikā. Tik garšīgus mango līdz šim nekur nebiju ēdusi!» atceras Baiba. Viņa teic, ka augļi turpat uz vietas tiek arī veikli mizoti, sagriezti un sapakoti nelielās paciņās.

 

Budisma tempļi savdabīgi ievijas mūsdienīgajā ikdienā

Jelgavniece Bangkokā pavadīja vien divas naktis, taču pa šo īso laiku centās iepazīt iespējami daudz no eksotiskās kultūras. «Apskatījām vareno Karaļi pili, pils un arī dažādie tempļi ir kā savdabīgas vēstures saliņas milzīgajā, mūsdienīgajā pilsētā,» vērtē Baiba, piebilstot, ka Bangkoka ir budisma ticības un kultūras dārgumu krātuve, pilsētā atrodas vairāk nekā 400 neaprakstāmi skaistu budisma tempļu, kas apbur gan ar savu arhitektonisko veidolu, gan iekšējo auru. Tāpat viņa iesaka apmeklētSiam Niramit šovu, kas ir krāšņā muzikālā izrādē kurā iepazīstina ar Taizemes vēsturi un kultūru. Savukārt vislabākais skats uz Bagkoku paveras no 304 metru augstās platformas Bayoke Sky, tā ir augstākā visā Taizemē.

 

Nebijušas sajūtas ziloņa mugurā

Tālākais ceļš Taizemes iepazītājiem veda uz otro lielāko Taizemes salu – Kočangu (Koh Chang). Šai salai ir piešķirts nacionālā parka statuss, līdz ar to tā ir spējusi saglabāt savu pirmatnējo skaistumu, ideāla vieta mierīgas atpūtas baudīšanai. Kočanga ir sala, kur iespējams relaksēti baudīt atpūtu palmu ieskautā smilšu pludmalē, doties izbraucienā vai peldē ar ziloņiem un vērot ūdenskritumus... «Iespēju doties izbraucienā ar ziloņiem noteikti nevajag laist garām – atrodoties šī milzīgā un varenā dzīvnieka mugurā, ir ļoti īpašas sajūtas. Man šis bija neaizmirstams piedzīvojums!» atceras Baiba.

 

No ziloņu šoviem līdz transvestītu izrādēm – viss, ko vien var iedomāties

«Ceļojuma noslēgumā pabijām arī Pataijā, kura atrodas apmēram 140 kilometru uz dienvidaustrumiem no Bangkokas pie Siāmas jūras līča. Šis ir galvaspilsētai tuvākais kūrorts ar nebeidzami plašu piedāvājumu: dažādas ūdenssporta aktivitātes, spilgta un unikāla naktsdzīve, iepirkšanās iespējas, ekskursijas, šovi, masāžas un dažādi pasākumi,» par salu stāsta jelgavniece.

 

Pataija it kā ir sadalīta trīs galvenajās daļās: Pataijas pludmale (aktīva un skaļa), Jomtien pludmale (mierīgāka, piemērota arī ģimenēm) un Naklua pludmale (vientulības meklētājiem), kuras katra vilina ar īpašu šarmu un noskaņu. «Manuprāt, Pataija ir ne tikai kūrorts, kur iespējams laiskoties pludmalē un baudīt nakts dzīvi, bet arī vieta, kur ir daudz skatāma un baudāma – iespaidīgas krokodilu fermas, skaisti parki, pārsteidzošas ziloņu izrādes, savdabīgi transvestītu šovi. Tā ir vieta, kur katrs var atrast kaut ko sev interesējošu un saistošu,» rezumē Baiba.

 

Viņa vērtē, ka vispiemērotākais laiks Taizemes iepazīšanai ir ziema, kad Latvijā laikapstākļi pārsvarā neiepriecina , bet Taizemē vidējā gaisa temperatūra ir ap +32 grādiem. Tiesa, arī ūdens nebūs nekāds lielais glābiņš, jo ūdens temperatūra ziemā tur ir ap +26 grādiem.

 

Taizemē pavadīta vien nepilna nedēļa, tāpēc Baiba secina, ka redzējusi vien nelielu daļiņu no lielās dažādības, ko piedāvā Taizeme. Taču vienalga iespaidu pietiks vēl ilgam laikam, nosaka jelgavniece.

 

Raksts no: Jelgavas Vēstnesis, 22. novembris, 2014.

Foto: no B.Lapiņas personīga arhīva

DSC08762.jpg
DSC08764.jpg
DSC08787.jpg
DSC08848.jpg
DSC08873.jpg
DSC08883.jpg
DSC08890.jpg
DSC08893.jpg
DSC08907.jpg
DSC08942.jpg
DSC08949.jpg
DSC09001.jpg
DSC09033.jpg
baibina 1.jpg
zilonis.jpg