Merengas un bačatas ritmos

Merengas un bačatas ritmos

Iesaka Uldis Valters, SIA Auto starts tūre īpašnieks

Saule, silts ūdens un bezrūpība – šādus iespaidus var iegūt, ceļojot uz Dominikānas Republiku. Tur kopā ar ģimeni un draugiem devos 2008. gadā. Šo galamērķi izvēlējāmies salīdzinoši zemās cenas dēļ pretstatā citām Karību baseina valstīm. Dzīvojām viesnīcu kompleksā, kas atrodas pāris soļu attālumā no pludmales un desmit kilometrus no Puerto Platas, kam raksturīgas skaistas un garas pludmales. 
            

Domenikana

Kad tur braukt?

Neapšaubāmi tad, kad pie mums ir ziema. Mēs bijām novembrī, kad ūdens un gaisa temperatūra bija ļoti līdzīgas – 26–30 grādi.



Ko nedrīkst palaist garām?

Dejas – merenga un bačata. Vislabāk tās izbaudīt brīvdienu vakaros: ārpus viesnīcu teritorijas notiek vietējo saieti, kur reti kad ieraudzīsiet baltādainu cilvēku, tādēļ tumsā spīd tikai balti zobi un acis. Noteikti jāapmeklē mazās privātās cigāru ražotnes. Šī valsts ir īstā vieta niršanai. Viena man zināma latviešu meitene no Dominikānā pavadītajām 14 dienām 12 pavadīja zem ūdens. Jāteic, ka arī vienkāršam ūdensmīlim ir neiedomājami patīkami peldēties zilganzaļā, caurspīdīgā, siltā ūdenī, skatoties uz dažādas krāsas un izmēra zivīm un koraļļiem.

Domenikana



Domenikana

Ko tur apēst?

Ja esi franču virtuves pazinējs un gardēdis, tad droši vien būtu vēlme nedaudz mainīt Dominikānas virtuvi, bet, neskatoties uz to, ēdiens ir garšīgs undaudzveidīgs. Dominikānā noteikti jums pie dāvās pupiņas ar rīsiem. Lielā izvēlē būs nesen ķertas zivis, garneles, omāri un kalmāri. Manuprāt, pats garšīgākais bija svaigi spiestās sulas ikrīta brokastīs.



Ko tur iedzert?

Rumu un vislabāk – BRUGAL markas – gan tīrā veidā, gan iejaucot dažādos kokteiļos. Esdevu priekšroku kokteilim Caipirinha – ruma, laima, citrona un brūnā cukura sajaukumam. Neiesaku rīta pusē izvēlēties kokteili Margarita, kas ir divu tekilu sajaukums ar tikai vietējiem zināmām piedevām. Ja izdzersiet pāris šādu dzērienu no rīta, tad, iespējams, ceļojuma atmiņas būs par vienu dienu īsākas.

Domenikana



Ko atvest kā suvenīru?

Cigārus, rumu, kapara krāsas iedegumu, galvā skanošu bačatas melodiju un domu, ka noteikti te atgriezīsies.



Vietējā biznesa īpatnības?

Viss notiek lēni, bez stresa un steigas. Paši viņi smej – pagaidiet vienu Dominikānas minūti, bet tās var būt arī 2 stundas. Iespiedies atmiņā skats, ka pie lielveikala, kur ziepes un gaļa stāv vienā plauktā, bet viss veikals smaržo pēc zivīm, ārā gaida rinda motociklistu, kas darbojas kā taksometri. Atnāk onkulis, noliek miltu maisu uz motocikla bākas, apsēžas aizmugurē, uz bagāžnieka vēl uzsēdina sievu un visi trīs aizbrauc. Gandrīz visur visu var nopirkt par ASV dolāriem, nejutu vajadzībum mainīt naudu.



Domenikana

No kā uzmanīties?

Nepērciet neko par pirmo nosaukto cenu un uzreiz! Brīžiem ir nepieciešams izvērtēt vietējo aktīvistu smaida un draudzīguma patiesumu. Pirms ejat ēst tirgus āra bufetē, atcerieties,ka Pārtikas un veterinārā dienesta tur nav. Uz ielas skatieties un esiet uzmanīgi – mašīnas bieži brauc tā, kā šoferim gribas, jo noteikumi tikpat kā neeksistē.





Raksts no:

Dienas bizness Piektdiena, 2013. gada 7. jūnijs. Redaktore: Paula Prauliņa, tālr. 67084442, e-pasts: paula.praulina@db.lv. Pielikumā raksta oriģinālā versija.